Ziek van 3de chemo kuur

Onderstaand bericht is een email geweest die we naar onze naaste vrienden en familie hebben gemaild op 17 januari 2012:

Een dag na de week verplichte opname in de ´K-gevangenis´.
Letterlijk en figuurlijk gevangen in de kanker tussen 4 ziekenhuis muren, helaas het klinkt vreselijk maar dat is het ook.
Voor ons is het al zwaar, laat staan wat onze kleine held allemaal moet doorstaan.
 
Kaj is eergister al ziek geworden van deze kuur, met als dieptepunt vannacht.
Overgegeven, overgeven en nog eens overgeven. De voedingspomp die aangesloten stond op zijn sonde stond op drup stand (15ml per uur), maar zijn maagje kon dat al niet echt verdragen.
Het slijmvlies in zijn mond begint beschadiging te vertonen, wat er hoogst waarschijnlijk aan bijdraagt dat hij steeds minder zelfstandig oraal wil eten en drinken simpelweg omdat het zeer doet.
Het is zo ongelooflijk zielig om onze kleine man zo te moeten zien lijden.
We zijn vanochtend gestart met extra medicijnen tegen de misselijkheid, en het ziet ernaar uit dat het aanslaat gezien hij sinds vanochtend niet meer heeft overgegeven!
 
Morgen starten we al met een dubbele dosis Neupogen i.v.m. de stamcellen die geoogst moeten gaan worden.
Dit zal moet bijdragen aan een sneller herstel, wat er hopelijk ook voor zal zorgen dat Kaj zich sneller beter voelt deze ronde.
 
Neupogen is een medicijn wat Kaj na elke kuur dagelijks ingespoten krijgt door de thuiszorg om zijn beenmerg weer op gang te krijgen.
Tijdens een chemo kuur stopt het beenmerg, kort gezegd je bloed fabriek.
Je beenmerg maakt al je bloed aan in je lichaam. Je bloed heeft veel functies, een heel belangrijke functie van het bloed is de afweer, de witte bloed cellen zorgen hiervoor.
Kaj is daardoor extra kwetsbaar in een periode vlak na een kuur, een simpele verkoudheid kan voor hem al heel gevaarlijk zijn in zo´n kwetsbare periode.
 
Alleen in de periode vlak na een chemo kuur zal het lichaam stamcellen aanmaken in het beenmerg, en om het aantal stamcellen zo snel mogelijk in een hoog aantal in het bloed te krijgen schrijft de arts een dubbele dosis van dat medicijn voor.
 
V.a. 24 januari zal er dagelijks bloed worden afgenomen bij Kaj om te checken of er al voldoende stamcellen zijn aangemaakt.
Zodra dit het geval is wordt Kaj meteen opgenomen en waarschijnlijk diezelfde dag nog tussen het OK (operatie kamer) schema ingeschoven zodat de chirurg onder narcose een lies lijn aan kan leggen op een grote ader.
Hierna zal op zijn kamer een soort van grote centrifuge (leukaferese-apparaat) op de lies lijn worden aangesloten.
Het leukaferese-apparaat centrifugeert vervolgens de stamcellen uit zijn bloed.
 
Voor nu zijn we vooral erg blij weer met elkaar thuis te zijn! Hoe slecht Kaj zich soms ook voelt na een kuur, zodra we de drempel over stappen bij de voordeur thuis, tovert hij meteen een grote glimlach op zijn gezicht. :-)