Voorzichtige vooruitgang

Met kerst vorig jaar zaten we met Kaj in het ziekenhuis voor zijn tweede chemo kuur. Helemaal niet leuk, zeker gezien de feestdagen. We hadden wel een ander soort kerst viering dit jaar voor ogen gehad. De kanker had al genoeg roet in het eten gegooid naar ons zin, en nu zaten we ook nog eens daadwerkelijk eerste en tweede kerstdag in het ziekenhuis. We hebben er geprobeerd het beste van te maken. Tot onze verrassing stond daar eerste kerstdag een tafel in de gang. Een mooi gedekte tafel met allerlei lekkers erop, verschillende zoete en hartige hapjes, sapjes en een mandje met kleine flesjes wijn erin. Er lag een stapeltje met kleine briefjes bij, waarop wat lieve woorden geschreven stonden. Iets in de trant van: ´Lieve mensen, wij zaten vorig jaar met kerst met onze dochter net als jullie op de oncologie afdeling, en aangezien wij ook zo ontzettend blij waren met een heerlijke verrassing wilden we een soort gelijk iets voor jullie als ouders doen dit jaar. Liefs, familie Versloot.´ Op de briefjes stond een weblink. We hebben zo´n briefje meegenomen, en in de tas gedaan onder het mom van: ´Als we thuis zijn van de kuur, moeten we die mensen nog even een bedank mailtje sturen. Daar we uiterst blij verrast waren met hun mooie gebaar en lekkers tijdens deze vreemde kerstdagen.

Eenmaal thuis gekomen kwamen we met het uitpakken van de spullen dat briefje weer tegen. Op internet de website opgezocht, en terwijl hun website opende overviel de inhoud me totaal onvoorbereid: Valerie heeft na de 4e kuur een complicatie aan haar rechterlong gekregen, waardoor ze zuurstofbehoeftig werd. Toen dat redelijk onder controle was kreeg ze de 5e chemokuur en daarna is de complicatie verergerd teruggekeerd. Daarna ging het zo slecht dat ze aan de beademing ging op de Intensive Care afdeling. Valerie is op 15 juli 2011 overleden aan de gevolgen van haar ziekte in het Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam. Valerie Versloot (2007-2011) http://www.valerieversloot.nl/  Valerie had net als Kaj neurobastoom stadium 4 met uitzaaiingen.

Dagenlang was ik van slag, over de berichtgeving van dit meisje Valerie. Sinds we dinsdag in het ziekenhuis zijn beland met Kaj heeft Valerie meerdere malen de revue gepasseerd in mijn hoofd. Het leven kan blijkbaar zo plotseling een andere wending nemen. Ik weet het, elke situatie is anders en met Kaj hoeft het echt niet zo af te lopen. We moeten hoop en vertrouwen houden dat Kaj zal herstellen en sterk genoeg de hoge dosis chemo zal ingaan. We hebben begrepen van de artsen dat Kaj nog wel wat tijd gegund is voordat er gestart moet worden met de hoge dosis chemo. Oorspronkelijk stond er gepland dat we 14 maart met de hoge dosis chemo zouden starten, wat logischerwijs uitgesteld zal moeten worden totdat hij volledig hersteld is van deze long aandoening. We hebben nog wel wat extra tijd, maar ook geen maanden immers dan de tumor weer ruim baan krijgt om zich verder te ontwikkelingen en groter te groeien.

Er wordt nauwkeurig bijgehouden hoeveel vocht Kaj toegediend krijgt, en hoeveel vocht er uit zijn lichaam komt. Tevens kunnen ze dit ook meten aan de hand van bepaalde waardes in zijn bloed. Vooralsnog wordt er nog steeds die 1.5 liter zuurstof per minuut door zijn neusbrilletje geblazen. Er wordt uiteraard ook gekeken naar zijn fysiek, en de snelheid van zijn ademhaling wordt regelmatig geteld. Dit alles bij elkaar laat een voorzichtige en gestage verbetering zien. Kaj heeft vandaag goede zin gehad, was monter, redelijk energiek en opgewekt, en hij heeft lekker gespeeld op zijn bed. Wat een goede graadmeter voor ons als ouders is om te zien hoe hij zich voelt!