Vocht achter de longen

De afgelopen paar dagen zijn werkelijk zenuwslopend geweest, Kaj was in zo´n ongelooflijk slechte staat. Zijn HB was erg laag, hij was neutropeen wat inhoud dat hij geen witte bloedcellen, dus totaal geen weerstand meer had, hierdoor lagen we ook in isolatie met hem. Daarbij het meest zorgelijke aan de hele situatie dat vocht in zijn longen. Dat vocht ontstaat als de bloedvaten in de longen beschadigd zijn, daar de bloedvaten vernauwd zijn duwen ze het vocht eruit wat zich vervolgens ophoopt in de longen, in de volksmond noemen we dit ´vocht achter de longen´. De normale ademhaling wordt daardoor ernstig verstoord waardoor het zuurstofgehalte in het bloed daalt en het koolzuurgehalte in het bloed stijgt.

Hij lag erbij als of het leven er uit gezogen was, angstaanjagend om hem in zo´n staat te zien. Op zulke momenten beseffen we ons des te groter hoe kwetsbaar en fragiel hij is. Woensdag en donderdag heeft hij tramadol gekregen om hem rustig en comfortabel te krijgen. Ons kleine hummeltje in een groot junior bed, ernstig verzwakt en happend naar lucht. Drie maanden lang hebben ze liters met rommel dat kleine lijfje ingepompt, en hier komen daar plotseling de gemene bijwerkingen van de hoek om kijken.

Met een saturatie(zuurstof)meter om zijn grote teen kan er constant gemeten worden hoeveel zuurstof er in zijn bloed zit. Het bloed bezit rode bloedcellen die voor transport van zuurstof naar de weefsels c.q. organen zorgen. De saturatie wordt uitgedrukt als een percentage en is bij gezonde personen meer dan > 95%. Meestal ligt dit tussen 95 % - 100%. Kaj heeft een soort van neus brilletje op waar zuurstof uitkomt, hier komt 1,5 liter pure zuurstof per minuut uit. Zodra dit uit staat zakt het zuurstof gehalte in zijn bloed meteen tot onder de 80%. Hij heeft desondanks de extra zuurstof een hele snelle ademhaling en is snel moe.

Sinds vrijdag zijn Kaj zijn witte bloed cellen en daarmee ook zijn weerstand de lucht in geschoten, daarbij opgeteld de eerdere bloedtransfusie hebben er tezamen voor gezorgd dat Kaj zich fysiek wat beter voelt en oogt. De voedingspomp staat overdag op 25ml per uur, en ´s nacht op 10ml per uur, die voeding houdt hij gelukkig goed binnen. Hij heeft weer een beetje praatjes en heeft ook weer interesse in de dingen die om hem heen gebeuren en speelt af en toe ook een beetje op bed tussen zijn slaapjes door. Vanaf vrijdag is de tramadol vervangen door paracetamol, en hij doet het daar gelukkig goed op.

Vanaf donderdag avond is er voorzichtig gestart met plas medicatie, in de hoop dat zijn lichaam het vocht in de longen zo op een natuurlijke manier zal weg kunnen werken. De longfoto die gisteren middag is genomen laat helaas nog geen verbetering zien, maar goddank ook geen verslechtering. De artsen houden hem, naast de verpleging, nauwlettend in de gaten, en komen geregeld langs om hem na te kijken, ook ´s nachts. Vannacht rond 3 uur dipte het zuurstof gehalte telkens beneden de 92% wat erg laag is, waardoor de arts erbij is geroepen. We kregen het er zelf ook spaansbenauwd van, aangezien de volgende stap de IC (intensive care) afdeling is. De extra zuurstof toevoer is vervolgens opgehoogd naar 2 liter per minuut, wat er gelukkig voor zorgde dat het zuurstof gehalte in zijn bloed weer op peil kwam.

Doordat zijn witte bloedcellen omhoog zijn gegaan, maakt hij ook weer snot aan. Niet echt handig met die neusbril in! De opening van het neus brilletje zat vanochtend vol met snot en ook zijn neus holtes. We hebben de neusbril vervangen, en zijn neus holtes doorgespoeld met een zoutoplossing, Kaj kon weer wat meer adem halen en de zuurstof toevoer kon terug gedraaid worden naar de oorspronkelijke 1,5 liter. We hebben tevens alle pleisters op zijn gezicht vervangen, en hem lekker in zijn bad gedaan waar hij zichtbaar van genoot.

Vandaag zal de plasmedicatie opgehoogd worden naar drie in plaats van twee maal. De situatie is vooralsnog stabiel. We leven niet per dag, maar in het moment. Het muntje spint rond en rond, en kan kop of munt vallen…