Stamcel waardes hoog genoeg om te kunnen oogsten

Vandaag weer bloed geprikt in het ziekenhuis. Kaj zijn witte bloed cellen waren flink gestegen, van 1.64 gisteren naar 2,8 vandaag. Dit hield in dat ze een groot buisje bloed moesten aftappen om de stamcel waardes te kunnen tellen. Kleine hoeveelheden bloed kunnen via een vinger prik, en grotere hoeveelheden gaan via de Port-a-cath.

Gezien het tijdstip waarop de uitslag binnen was moest Kaj meteen aangeprikt worden op zijn Port-a-cath, omdat het lab anders geen tijd meer zou hebben om de stamcel waardes te controleren. Wat inhield dat we geen tijd meer hadden om de verdovende (tover) zalf Emla op te smeren. Kaj is zonder verdoving aangeprikt op de Port-a-cath, dat deed pijn en Kaj moest huilen. Om het leed te verzachten heeft hij een extra kraal gekregen voor aan zijn KanjerKetting.

De behandeling van kinderkanker duurt lang en is zwaar. Om kinderen met kanker te steunen heeft de Vereniging 'Ouders, Kinderen en Kanker' de KanjerKetting ontwikkeld.

De KanjerKetting is tegelijk beloningssysteem en wegwijzer en bestaat uit kralen. Elke kraal staat voor een bepaalde behandeling, onderzoek of gebeurtenis. Zo zijn er kralen voor een chemokuur, bestraling, prikken, een scan, een lumbaalpunctie, haarverlies, een supergoede dag, een vreselijke rotdag, een operatie, verblijf op de intensive care enz.

Kinderen met kanker rijgen deze KanjerKralen aan een ketting. Die ketting, de KanjerKetting, vertelt hun verhaal.

Tevens was te zien in zijn bloed dat het trombose gehalte erg laag is, wat verklaard waarom hij de laatste paar dagen last heeft van een bloedneus. Die lage trombose waarde veroorzaakt dat Kaj zijn bloed te langzaam stolt. Morgenochtend wordt dit weer gecheckt en krijgt hij indien nodig een stollingsmiddel voordat hij de OK ingaat.

De uitslag van het lab wees uit dat de stamcel waardes hoog zijn! Morgenochtend moeten we met een nuchtere Kaj op de poli verschijnen. Aangezien hij tussen het OK rooster ingeschoven moet worden weten we nog niet hoe laat de chirurg de lieslijn kan aanleggen.

Kaj vanavond laat maar wat extra voeding toedienen via de sonde, aangezien we niet weten hoelang hij niet meer mag eten of drinken na middernacht. Het wordt een spannende dag morgen!