Onrustig

Kaj heeft van opa en oma een fietsje gehad voor zijn eerste verjaardag, zo een die met je meegroeit. Er zit een verwijderbare opstaande rand op romp hoogte en duw stok aan. Fijn voor papa en mama´s rug, hoeven we niet gebukt Kaj rond te duwen.

Op zijn verjaardag hadden we nog in ons achterhoofd de vraag of Kaj er wel wat aan heeft nu we er tenslotte net achter waren gekomen dat Kaj zo ziek is en zeer spoedig met een zware behandeling moest gaan starten.

Fietsje blijkt uiteindelijk een succes nummer in het ziekenhuis! Op de dagen dat Kaj zich goed tot redelijk goed voelt maken we regelmatig een fiets tochtje door de gangen van 2 zuid, even weg uit de kamer.  Onze kleine man vindt het heerlijk op die fiets, hij maakt bij het zien van zijn fietsje al een soort van broem, broem geluid, zo schattig!

Kaj zit 24 uur per dag aan 4 verschillende zakken chemo. Die zakken hangen aan een verrijdbare paal. Aangezien Kaj nog niet kan lopen, en daarbij opgeteld die paal waar hij aan vast zit, brengt dat fietsje uitkomst! Achterop het fietsje zit een piep klein bakje, waar net een halfje brood in past.

We maken regelmatig gebruik van dat kleine bakje om tegelijkertijd Kaj en kleine dingen in te vervoeren, zoals bijvoorbeeld een halfje brood van de kamer naar ouderkamer, waar trouwens een belachelijk kleine koelkast staat voor de ouders. Als 2 zuid vol zit dan moeten zo´n 30 volwassen mensen gebruik maken van een tafel model koelkast?! 

Gisteravond ging Marc nog even een rondje doen met Kaj op zijn fietsje, en daarna door naar de ouderkamer eten opwarmen in de magnetron die daar staat. Ik bleef op de kamer, speelgoed opruimen en tafel afdoen voor het eten. Staan er plots twee meisjes voor mijn neus, ik schat rond de leeftijd van 8 jaar. Een van de twee meisjes stamelt een beetje paniekerig: ´U man vraagt of u nu kunt komen naar de ouderkamer?´. Daar aangesnelt tref ik Marc aan met een huilende Kaj op zijn arm, en beide van top tot teen druipend onder het braaksel. We kijken elkaar aan, en denken precies (zo blijkt later) hetzelfde: ´Is het nu al begonnen dat hij zich slecht begint te voelen van de kuur?´

´S nachts is redelijk rustig verlopen tot een uur of 4:00, vanaf dan af en toe een kreuntje en een huiltje tot het om een uur of 5:00 overgaat in huilen. Kaj vervolgens bij me in bed genomen en van de lieve nachtzuster kreeg hij een heel zacht langwerpig beertje gevuld met kersenpitten. Dat beertje kun je in de magnetron opwarmen en tegen het buikje van je kindje aandoen. Het hielp, Kaj werdt langzaam rustig, heeft vervolgens een klein flesje warme melk gedronken en nog uurtje tegen me aangeslapen in bed.

De verdere dag was moeizaam, Kaj voelt zich zichtbaar oncomfortabel. De arts heeft naast de Zofran ook Dexamethason gegeven, om de misselijkheid tegen te gaan. Dexamethason heeft helaas als nare bijwerking dat je kind ontzettend last kan krijgen van stemmingswisselingen: hyper worden, rusteloos, angstig of agressief. Ook komen neerslachtigheid, futloosheid of vermoeid voor. De eventuele bijwerkingen moeten we maar op de koop toe nemen, als hij daardoor in ieder geval zijn voedsel kan binnen houden.

Kaj ligt nu eindelijk te slapen en we hopen dat hij een goede nacht tegemoet mag gaan!