Lieslijn aanleggen en stamcellen oogsten

Vandaag moesten we ons om 8:00 op de poli melden met een nuchtere Kaj.
´S Morgens begon het gedonder natuurlijk al, Kaj had zijn oogjes nog maar net open of begon al te smakken van de trek…
Na een lange ochtend afleiden met spelen, boekjes voorlezen en Teletubbies kijken kregen we om 13:30 het verlossende woord, er was een gaatje vrij op de OK om de lieslijn aan te leggen.
Papa ging met de anesthesist mee om Kaj onder narcose te brengen. Dit was de eerste keer dat Kaj moest huilen bij het naar binnen lopen in de OK ruimte.
Vlak voor de operatie was er nog een zakje met trombocyten (extra bloedplaatjes) aangesloten vanwege het lage trombose gehalte, zodat de chirurg zonder problemen de lieslijn op een slagader kon aanleggen.

Om 15:30 mocht mama naar de uitslaapkamer om bij Kaj te zijn met wakker worden. De verpleging had ons uitgelegd dat als kinderen rustig onder narcose gaan zij meestal ook rustig wakker worden, wat omgekeerd hetzelfde werkt. Gelukkig ging dit niet op bij Kaj, aangezien hij blij en rustig reageerde toen hij mama zag.

Lieslijn tijdens oogsten stamcellen:

Het leukaferese-apparaat:

 

Om 16:00 kwamen de artsen met het leukaferese-apparaat, wat de stamcellen uit zijn bloed centrifugeert. Het apparaat heeft vier uur op de lieslijn aangesloten gezeten, waardoor zijn totale bloed inhoud zo´n drie maal er doorheen is gelopen. Dit ging gelukkig zonder complicaties, maar hij heeft wel vier uur verplicht half liggend op mama moeten liggen. Wederom de hele riedel aan speeltjes, boekjes en tekenfilmpjes herhaald. Kaj viel het laatste uur fijn nog even in slaap, maar helaas bij het afkoppelen om 20:15 is hij misselijk wakker geworden en moest overgeven. Hij ligt gelukkig nu weer te slapen, hopelijk heeft hij verder een rustige nacht.
Morgen in de loop van de ochtend krijgen we de uitslag van het lab of er voldoende stamcellen geoogst zijn, en of we naar huis mogen. We hopen het!