Het oogsten van de stamcellen is succesvol afgerond!

Gisteravond nadat Kaj afgekoppeld was van het leukaferese-apparaat zag hij krijtwit, zelf zijn lippen zagen erg bleek. De verpleging had daarom extra bloed afgenomen om zijn HB waarde te checken. Hieruit bleek dat deze erg laag was: 3.7 terwijl bij een gezond kind dit getal normaal 7 behoord te zijn. Bij onco kinderen (kinderen van de oncologie afdeling) wordt een waarde tot 4.5 geaccepteerd als laagste punt, daaronder moet je een bloed transfusie.

Dit kon pas ´s nachts omdat er bestraald bloed moet worden besteld. In Kaj zijn geval moet het bloed eerst bestraald worden om afstoting te voorkomen. Kaj heeft vannacht om 01:30 nog een bloed transfusie gekregen.

De nacht is verder rustig verlopen, en met wakker worden vanochtend voelde hij zich zichtbaar beter na die transfusie. Hij leek gelukkig niet meer op het kleine broertje van Casper het spookje!

Om 11:00 vanochtend kregen we het verlossende woord dat er voldoende stamcellen geoogst zijn, de lieslijn eruit mocht en we vandaag weer naar huis mogen!

Die stamcellen zijn noodzakelijk voor een zware chemo kuur verder in het behandel plan. Deze zware kuur zal alle cellen in het beenmerg vernietigen, waardoor het beenmerg niet meer in staat zal zijn om zelfstandig nieuwe stamcellen aan te maken. Aan het einde van de kuur worden de geoogste stamcellen weer terug gegeven aan het lichaam om te kunnen herstellen.

De arts moest Kaj nog even onderzoeken, bloed controleren en de lieslijn eruit halen. Die lieslijn eruit halen vond Kaj niet zo leuk, vooral het 20 minutenlange nadrukken op de plek waar de lijn eruit was gehaald.

Deze hobbel is gelukkig achter de rug en geslaagd, we zijn weer thuis! :-)